Κάνε follow και σώσε ένα γλυκό κουταβάκι.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Albums 2012 Πρόλογος και θέσεις 99-91


Φέτος άκουσα 134 albums του 2012. Τα 99 μου άρεσαν και θα τα παρουσιάζω λίγα λίγα μέχρι και το τελευταίο. Δεν βάζω 100 γιατί δεν βρήκα κάποιο που να θέλω να βάλω. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάποια μεμονωμένα τραγούδια από τα υπόλοιπα 35 albums που μου άρεσαν. Αυτά είναι τα:

Lana Del Rey - Yayo  από το Paradise (EP)
Marillion - Gaza από το Sounds That Can't Be Made
The Darkness - Street Spirit (Fade Out) από το Hot Cakes
Slash - Anastasia από το Apocalyptic Love


Ποια είναι τα 35 albums που δεν μου άρεσαν δεν υπάρχει λόγος να το γράψω. Αν τα θέλει κανείς μπορεί να μου στείλει email. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει όμως στους Baroness που έχουν για άλλη μια φορά φανταστικό εξώφυλλο στον δίσκο τους.


Πριν αρχίσει το countdown να διευκρινίσω πρώτα κάποια πράγματα αν και τα πιο πολλά είναι αυτονόητα

1) Μιλάμε για τα αγαπημένα albums και όχι τα καλύτερα. Πώς άλλωστε το κρίνεις αυτό; Δεν ξέρεις τι είναι μουσική στα αυτιά του καθενός.

2) Η κατάταξη αλλάζει συνεχώς. Κάποιες θέσεις είναι στάνταρ αλλά οι περισσότερες αλλάζουν κάθε φορά που κοιτάω τη λίστα. Φανταστείτε να τη κοιτάξω σε κανέναν μήνα ή χρόνο. Επίσης μετά την σαραντάδα είναι αρκετά χύμα.

3) Κάποιοι δίσκοι μπορεί να είναι πολύ καλοί για το είδος τους αλλά εγώ να τους έχω πιο χαμηλά επειδή προτιμώ άλλα είδη.

4) Μέσα στα 99 albums περιλαμβάνονται και E.P.s.

5) Στις περιπτώσεις που ένα άλμπουμ κυκλοφόρησε τέλος του 2011 σε digital μορφή και σε CD το 2012, το μετράω σαν album του 2012. Αν κυκλοφόρησε σε CD το 2011 και σε βινύλιο το 2012 το μετράω σαν album του 2011. Δηλαδή όποτε κυκλοφόρησε το CD.

6) Δεν είμαι σίγουρος αν ισχύει σε όλα το 5. Ισχύει όμως σίγουρα στο καταπληκτικό Orca του Serj Tankian που παρότι το άκουσα δεν είναι στην λίστα γιατί θεωρείται δίσκος του 2013.

7) Σε αντίθεση με πέρυσι, ενσωματωμένο youtube video θα βάζω μόνο αν θέλω να τονίσω το video clip για να μην αργούν να φορτώσουν οι σελίδες. Βέβαια θα υπάρχουν links με τραγούδια για κάθε άλμπουμ γιατί πιστεύω ότι κρίνεις καλύτερα με το αυτί από το να διαβάζεις ένα κειμενάκι.

8) Σε μερικά albums δυσκολεύομαι πολύ να γράψω κάτι.

9) Περιμένω και δικές σας προτάσεις.

10) Δεν υπάρχει 10!!!


Ακολουθούν οι θέσεις 99-91.



99. Dr. John - Locked Down


Soul, funk, blues με παραγωγή από τον Dan Auerbach. Must για όποιον ακούει τέτοια μουσική αλλά λογικά δεν θα περίμενε εμένα για να μάθει τον Dr. John. Ξεχωρίζω  Locked Down,  Revolution,  Getaway (με το ωραίο τελείωμα)






98. Leonard Cohen - Old Ideas


Τώρα τι να γράψω για τον εβδομηνταοχτάχρονο Leonard Cohen που δεν έχει ειπωθεί; Θα πω μόνο ότι μου άρεσε πολύ το Amen.








97. The Samuel Jackson Five - The Samuel Jackson Five


Πώς να χαρακτηρίσεις αυτόν τον δίσκο τώρα; Είναι math rock, είναι και jazz, είναι και post. Βασικά ακούς από όλα τα είδη και ακούς και φωνητικά για πρώτη φορά νομίζω σε δίσκο τους (από άλλους βέβαια). Υπάρχουν διάφορες ωραίες στιγμές και διαφορετικές. Πάρτε για παράδειγμα τα Electric Crayons και Radio Gagarin να δείτε πόσο διαφέρουν.




96. Les Iz Mor - Dark Chakra


Έλληνας είναι που είχε γράψει για την δουλειά του σε διάφορα forums αλλά τώρα βλέπω ότι έχει σβήσει και το blog του, και το twitter και το soundcloud και το vibedeck και δεν υπάρχει τρόπος να βρω τα τραγούδια του. Μου είχαν αρέσει πάντως τα Keep Screaming, New Kids On The Block, Hinata, Horror Story και Anger and Pain. Γενικά η μουσική του είναι αυτή με ένα beat και πολλά samples.




95. Gravenhurst - The Ghost in Daylight


Lo-fi και dream pop αισθητική με πολλές ακουστικές κιθάρες. Όμορφος δίσκος και μελαγχολικός. Καλύτερα τραγούδια το Fitzrovia και το The Foundry με τους πολύ ωραίους στίχους.







94. Mark Lanegan - Dark Mark Does Christmas 2012


Ο Mark Lanegan μας τραγουδάει χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν το διάβαζα δεν θα το καταλάβαινα. Όλος ο δίσκος εδώ με καλύτερα τα Down In Yon Forest, We Three Kings και Burn The Flames.






93. Procosmian Fannyfiddlers - Interference Number 9


Η μουσική με πρωταγωνιστικό ρόλο τα βιολιά μου αρέσει πολύ. Τα γυναικεία φωνητικά όμως με απωθούν σε αρκετά σημεία. Όλον τον δίσκο τον ακούτε από το bandcamp τους. Ακούστε το Lingerie για την πολύ ωραία έκρηξη που έχει και το Procession for a Floating Body για την εισαγωγή βγαλμένη από κάποια παλιά ταινία.





92. Bryan Scary - Daffy's Elixir

Μου φαίνεται περίεργο ότι τελικά κατάφερα και το άκουσα τόσο αντί να το κλείσω από την πρώτη ακρόαση. Έχει πάρα πολλές ωραίες μελωδίες ο δίσκος πάντως και πατάει άνετα κάτω κάποια άλλα "χαζοχαρούμενα" άλμπουμ (βλ. Animal Collective). Εδώ το bandcamp. Έμφαση στα The Silver Lake Mining Company, Diamonds, You Might Be Caught In Tarantella, Another Ace In The Hole. Κυρίως στο πρώτο.



91. Brendan Benson - What Kind οf World

Εγώ τον έμαθα από τους Raconteurs με τον Jack White και μου άρεσε σε τραγούδια όπως το Many Shades of Black. Ο δίσκος ακούγεται νεράκι αλλά είναι λίγο χλιαρός. Βασικά ο ίδιος είναι έτσι. Έτσι είναι και στους Raconteurs. Ξεχώρισα τα What Kind of World, Bad for Me, Keep Me, Pretty Baby.






Ακολούθησαν

Θέσεις 90-81
Θέσεις 80-71
Θέσεις 70-61
Θέσεις 60-51
Θέσεις 50-41
Θέσεις 30-21
Θέσεις 20-11
Θέσεις 10-1

2 σχόλια :

  1. Μπράβο ρε Σιμιγδαλένιεε και είχα 3εμείνει από ιδέες.. Δεν τα άκουσα όλα αλλά από όσα πρόλαβα λάτρεψα 99, 98 και μπορώ να πω δε μου άρεσε ιδιαίτερα το 91.. Είναι όντως κάπως χλιαρός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

---> Οι ανώνυμοι να επιλέγουν το Όνομα/Διεύθυνση URL και μπορούν να αφήνουν κενό το δεύτερο πεδίο <---